Vertaislainasalkkuni 2018

Vuosi 2018 on kohta taputeltu ja on aika katsastaa jatkaako vertaislainoista koostuva salkkuni vahvana kohti ensi vuotta.

Taustaa

Vertaislainat ovat suhteellisen uusi sijoitusmuoto. Ne ovat saaneet alkunsa vuonna 2004, jolloin Zopa-niminen toimija aloitti lainojen myöntämisen yksityishenkilöille. Mullistavaa tästä teki sen, että transaktiossa ei tarvittu tavallisia kivijalkapankkeja ollenkaan. Kyseinen lafka on edelleen pystyssä mikä on positiivista ajatellen, että se on selvinnyt finanssikriisin yli.

Vertaislainat ovat luonteeltaan riskisempiä sijoituksia, kuin esimerkiksi osakkeet. Luotot myönnetään usein ihmisille ja yrityksille, jotka eivät saa lainaa normaalisti pankista. Tämän vuoksi sijoittajaa palkitaankin korkeammalla tuotto-odotuksella.

Vertaislaina-salkku

Mintos oli ensimmäisen vertaislaina-alusta, johon sijoitin. Ensimmäiset sijoitukset tein jo vuonna 2017 ja se on nakuttanut tuottoa tasaista vauhtia. Vaikka Mintos ei tarjoakkaan enää huipputuottoja (14%) niin noin 12% bruttotuotto kelpaa oikein. Lisäksi ainoastaan 10% lainoista, joihin olen sijoittanut, on myöhässä maksuaikataulusta.

 

Twino tuupahti toisena vertaislaina-salkkuuni. Vuonna 2009 perustettu alusta on jo konkari toimija, kun miettii, että useimmat vertaislainoihin keskittyvistä yrityksistä on perustettu vuosina 2015 – 2018. Odotettu tuotto-odotus on 11% tässäkin alustassa.

Swaper on vuonna 2016 perustettu lafka, joka on tarjoaa vertaislainoja keski- ja itä-euroopan maista. Kyseessä on vielä nuori toimija ja päädyin alustaan siksi, että uudemmissa alustoissa on yleensä parhaimmat tuotot tarjolla. Tämä siitä syystä, että sijoittajat eivät aina hakeudu uusimpien toimijoiden laariin ihan heti.

PeerBerry on viimeisin lisäys salkkuun. Vuonna 2017 perustettu alusta ei ole tosin vielä vakuuttanut. Noin 30% lainoista on myöhässä aikataulusta. Aion seurata alustan tilannetta vielä jonkin aikaa.

Tuotto

Tuottoa on muodostunut yhteensä kaikista alustoista 190,16€ eli 4,75% koko summalle 4000€ mikä on ihan hyvin ottaen huomioon, että kaksi viimeisintä toimijaa on lisätty vasta myöhään syksyllä.

Riskit

Olennaista tässäkin sijoitusmuodossa on pysyä ajantasalla sijoitusten tilanteesta. Itse pyrin kerran kuukaudessa tarkistamaan myöhästyneiden lainojen määrän kaikissa alustoissa. 30% maksimiraja myöhästyneissä lainoissa on aika hyvä mittari. Toinen olennainen toimenpide on seurata vertaislainoihin keskittyneiden blogien/sivustojen kirjoittelua, niistä haistaa nopeasti positiiviset sekä negatiiviset asiat alustojen toiminnassa.

Mintos tarjoaa lukijoilleni 1% bonuksen mikäli rekisteröityminen tapahtuu tämän linkin kautta.

(Tämä kirjoitus sisältää affiliate linkkejä. Jos tilaat tavaraa tai palveluita niiden kautta niin kirjoittaja saa siitä pienen komission. Tämä ei maksa lukijalle mitään ylimääräistä)

1 Comment

  1. SijoittajanBlogi
    22 joulukuun, 2018

    Hyvä tietopläjäys vertaislainoista: How to choose a P2P lending platform in 2019?

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *