Vinkki Sijoittajalle: Verovähennykset

Nyt on taas se aika vuodesta, kun pääset mahdollisesti säästämään kovalla työllä ansaittuja pennosia. Nimittäin vuoden 2017 esitäytetty veroilmoitus putkahtaa postiluukusta huhtikuun aikana. On erittäin suositeltavaa, että sijoittaja tarkistaisi ehdotuksen ja tekisi tarvittavat korjaukset sekä lisäisi verovähennykset.


1. Työhuonevähennys 210€/420€/840€

Työhuonevähennyksen suuruus määräytyy siitä, että tekeekö täyspäiväisesti töitä kotoa vai saako sivutuloja. Mikäli saat osinkoja/vuokratuloja/muita pääomatuloja, niin kannattaa ehdottomasti laittaa ainakin tuo pienin työhuonevähennys eli 210€. Tarkkaa määritelmää tulojen suurudesta ei ole kerrottu, mutta itse olen ainakin saanut sen läpi pienemmilläkin pääomatuloilla.

2. Työvälineet

Muita kuluja voi lisätä kohtaan ”muut tulonhankkimiskulut pääomatuloista”. Näitä on esimerkiksi tietokone, tietoliikenneyhteys ja tulostinmuste. Tietokoneen sekä tietoliikenneyhteyden voi vähentää kokonaan tai osittain riippuen ihan sen käytön tarkoituksesta. Vähennysten määrä kannattaa tarkistaa verottajan sivuilta (https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje hakusivu/48490/tulonhankkimiskulut_ansiotuloist4/).

3. Jäsenyydet liitoissa sekä sijoituskirjallisuus

Osakesäästäjien keskusliitto, kauppalehti, arvopaperi sekä sijoituskirjallisuus voidaan myös lisätä kohtaan ”muut tulonhankkimiskulut pääomatuloista”

4. Arvopapereiden hoito- ja säilyttämismenot

Näissä on verottajan mukaan 50€ omavastuu eli käytännössä, jos kulut nousevat yli tuon summan niin ne kannattaa ilmoittaa.

5. Sijoituslainan korot

Mikäli laina on nostettu kokonaan sijoituskäyttöön niin sen korot ovat täysimääräisesti vähennettävissä veroista.

Muita huomioita:

On tärkeää säilyttää kuitit vähennyksistä ainakin kuusi vuotta vähennysten kirjaamisen jälkeen.

Itse olen lisännyt seuraavat verovähennykset vuodelle 2017:

Kannettava tietokone HP ostettu pääomatulojen hankintaan 145e
Osasäästäjien keskusliitto jäsenyys 34e
Sijoituskirjallisuus 15e
Työhuonevähennys 420€
Tietoliikenneyhteys 179,4e
Tulostinmuste 42e

Yhteensä: 835,40€ (Vero 30% eli säästö oikeasti 584,78€)

Mikäli vähennykset menevät täysmääräisinä läpi, niin noin tunnin työ on tuottanut mukavasti säästöjä verotuksessa. Kirjoituksessa on käyty läpi vain osa vähennyksistä, joita voi lisätä veroilmoitukseen ja se kattaa vain osakesijoittajan vähennyksiä.

Huom, jos olet lisännyt vähennyksiä ja palauttanut veroilmoituksen, mutta huomaat myöhemmin, että olisi pitänyt muistaa lisätä vielä muita vähennyksiä niin voit lisätä niitä ainakin 8.5. asti veroilmoitus verkossa -palvelussa. Varmistin tämän tiedon vielä verottajalta.

Edit: Korjattu työhuonevähennysten summia, lisätty infoa ilmoituksen tekemisestä.

4 Comments

 1. Anonymous
  18 huhtikuun, 2018

  Työhuonevähennyksen määrä vuodelta 2017 on noussut..

  "Jos selvitystä suuremmista kustannuksista ei esitetä, työhuonevähennyksenä myönnetään seuraavat määrät:

  – niille verovelvollisille, joille työnantaja ei ole järjestänyt työhuonetta ja jotka käyttävät työhuonetta pääansiotulonsa hankkimiseksi, kuten esimerkiksi freelancer-toimittajille; 840 euroa/vuosi.
  – niille verovelvollisille, jotka käyttävät työhuonetta osapäiväisesti pääansiotulonsa tai pysyväisluontoisten tai huomattavien sivutulojensa hankkimiseksi, kuten esimerkiksi eri oppilaitosten opettajille ja sivutoimisille isännöitsijöille tai komitean sihteereille, 420 euroa/vuosi.
  – sekä niille verovelvollisille, jotka käyttävät asuntoa satunnaisten sivutulojen hankkimiseksi, 210 euroa/vuosi."

  Vastaa
 2. Sijoittaja
  21 huhtikuun, 2018

  Kiitos kommentista, olet oikeassa! Lukuja pyöritellessä tuli itselle moka. Korjaan nuo luvut kuntoon.

  Vastaa
 3. Hirvonen
  30 tammikuun, 2020

  Tosi selkeäksi on nykyisin tehty nämä verojutut. Tilitoimiston neuvoilla ja nettipalvelussa hoituu kaikki nopeasti. Nuo jäsenyys- ja kirjallisuusvähennykset oli uusi asia.

  Vastaa
  1. Sijoittajan Blogi
   31 tammikuun, 2020

   Kiitos kommentista!

   Juu helpommaksi on tullut. Onneksi verottaja on ollut hereillä ja pyrkinyt selkeyttämään näitä 🙂

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *