Sijoittaminen S-ryhmän osuuskauppoihin tai S-Junaan

s-junaYksi monille sijoittajalle tuntematon sijoituskohde on S-ryhmän osuuskaupat, jota kutsutaan myös S-Junaksi. Monet tyytyvät siihen, että heillä on S-etukortti, jolla saa bonusta, kun käyttää S-ryhmän päivittäistavarakauppoja. Itsekin olin tässä uskossa, kunnes ystäväni kertoi tästä. Todellisuudessa osuuskauppojen tarjoama korkotuotto on hyvin kilpailukykyinen muille sijoitustavoille. Ainoa miinuspuoli tässä on se, että henkilö voi ostaa vain yhden osuuden kustakin osuuskaupasta.

S-ryhmään kuuluu 21 osuuskauppaa, joista 14 maksaa korkoa osuussijoitukselle. Yksi osuussijoitus maksaa 100€ (per osuuskauppa) ja henkilö voi halutessaan liittyä kaikkiin näihin korkoa maksaviin osuuskauppoihin. Eli ei ole merkitystä, vaikka asuisit Helsingissä ja liityt Pohjois-Karjalan tai Etelä-Pohjanmaan osuuskauppaan.

Osuuskauppoihin voi liittyä, kun sinulla on S-tili. Älä huoli, mikäli tiliä ei löydy niin sen voi avata ja samalla liittyä osuuskauppoihin S-ryhmän asiakaspalvelupisteissä, joita on esimerkiksi Prismoissa ja Sokoksissa. S-tilin avaus on maksutonta ja saat myös käyttöösi maksuttomat verkkopankkitunnukset. Mikäli haluaa liittyä kaikkiin korkoa maksaviin osuuskauppoihin, niin aikaa kannattaa varata aikaa vähintään 45 minuuttia, sillä allekirjoitettavaa on paljon!

Tämä on mielestäni hyvin pieniriskinen sijoitustapa, sillä kuten tiedämme, että päivittäistavarakauppojen kilpailu rajoittuu kolmen kaupparyhmään – Kesko, S-ryhmä ja Lidl. Liittyessään osuuskauppaan henkilö ostaa siis yhden osuuden siitä osuuskaupasta, jonka on valinnut. Eli käytännössä osuuden ostajasta tulee kyseisen osuuskaupan omistaja.

Osuuskauppojen maksama korkomäärä riippuu ihan osuuskaupan maksaman koron suuruudesta, joka päätetään edustajiston kevätkokouksessa. Tässä on viime kevään 2015 eniten maksaneet osuuskaupat:

Osuuskauppa            Sijoitus    Korko  Korkoprosentti
Osuuskauppa KPO 100 € 20 € 20%
Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa 100 € 20 € 20%
Pohjois-Karjalan Osuuskauppa 100 € 12 € 12 €
Etelä-Karjalan Osuuskauppa 100 € 10 € 10%
Osuuskauppa Hämeenmaa 100 € 10 € 10%
Osuuskauppa Suur-Savo 100 € 10 € 10%
Suur-Seudun Osuuskauppa SSO 100 € 10 € 10%
Turus Osuuskauppa 100 € 10 € 10%
Varuboden-Osla 100 € 10 € 10%
Hok-Elanto 100 € 3,50 € 3,50%

Sijoittamansa osuuden saa takaisin koska vaan, kun menee S-ryhmän palvelupisteellä. Osuuskauppojen maksamasta korosta 25 % on verollista tuloa, josta maksetaan pääomaveroa (30%). Näin ollen esimerkiksi Osuuskauppa KPO:n maksamasta 20€ korosta 5€ on pääomaveron alaista tuloa ja siitä maksetaan 1,5€ veroa.

Mikäli haluaa ensi vuoden keväällä maksettavat korot, niin osuuskauppoihin pitäisi liittyä ennen 31.12. Kuten huomaamme, että tämä on hyvin pieniriskinen osta ja unohda – tyyppinen sijoitus, johon itse olen lähtenyt mukaan. Mikäli ajatuksena on liittyä osuuskauppoihin vielä tänä vuonna, niin se kannattaa tehdä ennen joulupäiviä, sillä silloin viimeistään ihmiset ryntäävät ostamaan osuuksia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *