Paras talletuskorko – Case Bank Norwegian

Norjan suunnilta tullaan rännejä pitkin ja kovaa. Ei, en puhu nyt siitä, että kalatiskille on tuotu lisää lohta saatika öljyä. Kyse on Bank Norwegian nimisestä pankista, joka tarjoaa kilpailukykyistä talletuskorkoa talletetulle rahalle. Siinä missä suurten Suomessa toimivien pankkien talletuskorot ovat pakkasella tai matelevat nollan tuntumassa, Norja lyö kovan talletuskorkonsa tiskiin.
Bank Norwegianin tarjonnassa on kulutusluottoja, luottokorttipalvelua sekä korollinen säästötili. Pankki on siitä poikkeuksellinen, että sillä ei ole lainkaan kivijalkapankkia vaan se toimii kokonaan verkossa. Konsepti toimii hyvin, sillä muihin kaupallisiin pankkeihin verrattuna sillä on merkittävästi pienempi kulurakenne. Pankin omistaa Finans Holding Asa – niminen holding-yhtiö ja viittaus halpalentoyhtiö Norwegianiin tulee siitä, että lentoyhtiöllä on osaomistus Bank Norwegianiin Finans Holding Asa osakkuusyhtiön kautta.
Bank Norwegian tarjoaa talletustilille 1,75 % koron 200 000€ asti ja se alkaa kertyä ensimmäisestä talletetusta eurosta lähtien. Korkoa kertyy pitkin vuotta ja se maksetaan talletustilille vasta vuoden lopussa. Korkotuoton muodostumista voi seurata verkossa ja se päivittyy jokaisen kuukauden alussa. Mikäli talletus ylittää 200 000€ summan niin maksettava korko on 0,75 %. Käytännössä Bank Norwegian haalii voittoja tarjoamistaan kulutusluotoista sekä luottokorttipalveluista, korkokate kulutusluotoissa sekä luottokorttien käytöstä syntyvät tuotot mahdollistavat korkeamman koron maksamisen asiakkaiden talletustileille.
Kysymys kuuluukin, että miksi säästää Norwegianin talletustilille rahaa?
Talletustili on varteenotettava vaihtoehto silloin, kun ei esimerkiksi ole halua sijoittaa suoraan osakkeisiin tai rahastoihin vaan haluaa säästää mahdollisimman riskittömästi. Etenkin tämä tulee kyseeseen silloin, kun rahaa on enemmänkin tallessa. Tavallaan tällä säästämistavalla saa rahoilleen aikaan ”korkoa korolle” – ilmiön, sillä vuoden lopussa ansaittu korko alkaa myös kerryttämään seuraavana vuonna korkoa talletustilillä. On tietenkin olemassa riski, että Bank Norwegian menisi konkurssiin ja siitä tulisi maksukyvytön, mutta tässä kohtaan astuu esiin Norjan valtion asettama talletussuoja 212 000€ asti, jolla Bank Norwegianiin talletetut rahatkin on suojattu. Lisäksi riskiä pienentää EU-talletussuojadirektiivi, joka tarjoaa suojan 100 000€ asti.
Talletustilin avaaminen on hyvin vaivaton toimenpide. Käytännössä heidän sivuiltaan täytetään tilinavaushakemus ja lähetetään se Norwegianille, jonka jälkeen he käyvät hakemuksen läpi ja laittavat viestin hyväksynnästä käyttäjän sähköpostiin. Tämän jälkeen talletustilille voi alkaa tallettaa rahaa. Tilille kirjaudutaan käyttämällä toisen pankin (Esim. Nordea, Danske, OP) tunnuslukuja, jonka avulla pankki todentaa käyttäjän.
Muita huomioitavia asioita:
1. Kun siirtää rahaa talletustililleen Norwegianiin, siinä menee muutama päivä ennen kuin se siirtyy Norwegianin säästötilille.
2. Norwegianin säästötililtä voi nostaa sekä siirtää rahaa rajoittamattomasti eli ei tarvitse huolehtia, että niistä tulisi kuluja.
3. Kertynyt korko maksetaan vasta vuoden lopussa tilille, mutta mikäli päättää sulkea talletustilin kesken vuotta niin koron saa lopetusvaiheessa talletuksen lisäksi.
4. Norwegianilta saatu korko on pääomatuloa, josta maksetaan 30 % pääomaveroa.
Heräsikö kysymyksiä, voit laittaa viestiä yhteydenottolomaketta käyttäen, joka löytyy oikeassa laidassa olevasta sivupalkista  =) 

Edit: Norwegian ilmoittaa korkotulot suoraan verottajalle automaattisesti

Osa 2 luettavissa täällä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *